maandag 24 oktober 2016

Human Design Profoelen de 4-6 Opportunist-role model

Human design profielen de 4-6 Opporunist Role model.

 

Het profiel in Human Design geeft 70% van ons Purpose, de betekenis, de weg, het doel, de zin aan van de weg die je beloopt. De cijfers 1 tot 6 staan voor de lijnen in de hexagrammen die jouw profiel bepalen. Lees het blog iover de verschillende persoonlijkheids lijnen en de rollen van de profielen hier:
http://koppernicus.blogspot.com/2016/10/human-design-profielen-wat-zijn-nou-die.htmlDe 4 is een apart verhaal. Heeft Fixed fate, onafhankelijk van anderen. Hij is naar binnen gericht, heeft ook zijn eigen waarheid en is erg gefixt daarin en de manier waarop hij leert. Hij leert door de ervaringen. Leert niet door anderen. Als anderen hem iets aan willen leren dan neemt hij de informatie aan maar hij bepaalt zèlf wanneer en of hij veranderd. Hij zal in periodes komen dat hij zijn waarheid vasthoud. De 4 heeft wel de anderen buiten zich nódig. Dat komt omdat het profiel van 4 een enorme behoefte heeft om te externaliseren, om zijn weten en wijsheid en datgene wat hij geloofd, zijn overtuigingen, Eigenlijk alle wijsheid vanaf de foundation waarmee hij gelinkt is naar buiten te brengen, aan anderen te vertellen. En dat doet hij niet zomaar aan iedereen maar aan vrienden die hem die kans, die opportunity geven. Hij is de opportunist, hij neemt de kans waar om zijn ding te doen naar anderen toe. De 4 is dus een apart geval. De 4-6 is dus het profiel waar vriendschap en vertrouwen een grote rol spelen want daaruit zullen de mogelijkheden zich vormen om te kunnen externaliseren. Hij behoort nog tot het personal Destiny gedeelte maar heeft wel anderen nodig. 1,2 en 3 profielen hebben anderen niet werkelijk nodig, sterker nog, vaak hebben ze er last van. Dit is de eerste die de 4e lijn in de personality heeft vandaar dat dit belangrijk is. De 4-1 die hierna komt is de enige ware 4 in de zin van dat die volledig op zichzelf staat, naar binnen en naar buiten.

4-6 Opportunist – Rolmodel

Hier heb je dus de 4 persoonlijkheid levenspad. Deze mensen kunnen de mooiste dingen als waarheid zien en daar volledig voor gaan. Ze zijn gefixed in de zin dat ze hun eigen weg lopen, onafhankelijk van anderen of wat anderen denken. Als kind is het de waarheid die hij van de basis gekregen (mijn moeder zegt..) heeft en later leert hij een nieuwe basis en blijft hij daar bij. Mocht iemand die hij zijn waarheid aan verteld zeggen “Nee dat klopt niet want blablabla en hier zijn de bewijzen er voor” dan zal degene met het 4-profiel luisteren, beleefd zijn (vriendschap is nl heel belangrijk zoals ik al meldde, hij zou zelf ook willen dat er geluisterd werd.) misschien in discussie gaan maar nooit de overtuiging van de ander over nemen, hij neemt simpelweg afstand en gaat naar de volgende. Later zal hij misschien dat doen omdat het bij zijn inzichten past maar meestal blijft hij bij wat hij geloofd, wat hij uit zijn foundation heeft gehaald. Omdat hij graag zijn verhaal verteld en de onderwerpen waar hij gepassioneerd over is niet koetjes en kalfjes zijn is vriendschap voor hem heel belangrijk, naar zijn gevoel kan hij alleen zijn ding vertellen aan vrienden, als hij de mogelijkheid krijgt tijdens een gesprek. Omdat hij vriendschap nogal hoog heeft zitten is hij een goed luisteraar en komen mensen naar hem toe omdat hij goed kan luisteren en hun verhaal aan kwijt kunnen. Die dynamiek is vaak niet wederzijds. Hij luistert maar kan aan veel vrienden niet externaliseren wat hij zo nodig heeft. Wijsheid vanuit de ervaringen moeten gedeeld worden immers. Door het vele proberen en steeds de deur in de neus is moeheid en alleen willen zijn om zich bij elkaar te rapen een issue, een must in dit profiel. 
De 4 is de Abdicator, als iets niet lukt dan neemt hij afstand, en tegelijkertijd heeft deze de 6 er onder. De 6 die de eerste 29 jaar, grofweg, leeft als een 3 met alles er op en er aan. Zelfs als de 6 dus onbewust is is deze transitie door de 3 fases er. Dus de eerste dertig jaar is er veel ervaring opgedaan door vriendschappen die toch niet blijken wat ze zijn,. Een donkere kijk op het leven, door het hoofd stoten en door gedoe met werk en studie. En al die tijd zit de 4e lijn er voor met thema's als vriendschap, moe worden van mensen, alleen willen zijn daardoor, met degene die afstand neemt als hij niet zijn verhaal kwijt kan. En vanuit die wijsheid gaat hij adviseren binnen zijn vriendenkring en wordt hij door zijn vriendenkring gevraagd voor allerlei dingen na de 30ste. Altijd zal hij klaarstaan voor anderen tenzij hij moe is van het binnen de aura van anderen zijn en afstand neemt, alleen wil zijn. Het zijn thema's. De 6 brengt de optimist en het objectieve beeld als hij eenmaal op het dak zit. Gedurende deze periode zal de 4-6 nog steeds vriendschappelijk en sociaal bezig zijn, want dat is zijn drive immers om te kunnen externaliseren, alleen soort van met afstand, niet helemaal interactief. Nadat hij de 51 is gepasseerd komt hij van het dak af en is hij ook bereikbaar en vol in de ervaring van het leven. Dat moet ook wel want de volgende hexagram ligt weer op de loer waar het weer begint met de 1-3. Die kun je vanaf het dak niet bereiken.

Relaties
De 4 heeft een heel belangrijke mantra binnen relaties en werk "Verlaat nooit je geliefde voor je een andere geliefde hebt en verlaat nooit je baan voordat je een andere baan hebt." Onthou dat voor jezelf als je een 4 bent. Doe je dit wel dan kun je de grootste moeite hebben met het vinden van een nieuwe partner of baan. Tijdens de eerste fase van de 6 is het “bonds made and broken” aan de onbewuste kant en “confidante or not” aan de bewuste kant. Op zoek naar een vriend dus is het pad van de 4 en als hij die gevonden heeft dan komt de bonds made and broken op d eproppen en is er afscheid. Ik zie in mijn omgeving dat het zich aanpassen aan zo'n bonds made and broken vrij makkelijk kan. Twee vriendinnen met hetzelfde thema in de pubertijd kunnen knallende ruzie krijgen natuurlijk, dat gebeurd maar het gebeurd ook dat ze gewoon na een paar dagen elkaar weer ruimte geven en even hun eigen ding gaan doen, op dezelfde dag of een break van een paar dagen. Die breaks is voor ieder 3-thema handig om te nemen. Niet omdat je de ander niet mag maar juist vanuit respect en liefde voor jezelf en voor de ander. Vergeet niet dat de 3 niet wìl dat er steeds een break komt in relaties maar dat het gewoon gebeurd. Vaak buiten zijn schuld om. Na de 30ste komt er aan de inbewuste zijde de “soul mate or not” bij als je het hebt over intieme relaties in plaats van de gebroken relaties. Dus dan heb je iemand die vanuit vriendschap (4) op zoek is naar een zielenmaatje (6).. En dat met een geschiedenis van dat ze steeds breken en dat het geen zin heeft om daarin te geloven, een thema van veel 6sen vlak nadat ze uit de 30 jaar fase zijn. Dat is spul waar je liedjes over schrijft. Doe daarbij de optimisme van de 6 bij. Mooie mix, En op het moment dat ze een goeie vriendschap hebben ontstaat de mogelijkheid (opportunist) ineens dat er een zielenrelatie er uit komt. Ook de manier van in zijn onderhoud en studie te voorzien heeft te maken met vriendschap. De 4 heeft “benefactor/dependant als thema. Dus hij is de gulle gever/schenker of hij is de afhankelijke van de ander en deze thema's wisselen elkaar af. Aan de 6-kant is het de trust or not onbewust. Dus de benefactor wil graag geven op het moment dat hij denkt dat hij je kan vertrouwen. Hij wil graag ontvangen als hij kan vertrouwen. Als er geen vertrouwen is is dat alles niet mogelijk, dit gebeurd natuurlijk ook binnen een setting van vriendschap, of de tribe. En allemaal vanuit de opportunity die plots komt opdagen en met zijn eigen gefixtheid. Mensen zijn mooi.

Om de diverse rollen nog meer te begrijpen is, als je daar in wil verdiepen, het aan te bevelen ook de andere blogs met de 4 en de 6 als thema te lezen. Zoals het blog van de lijnen in de profielen.


Het is nodig de nuance van “left angle, Juxtaposition en Right angle profile.” te vertellen.
Binnen de profielen is een opbouw te zien die je een beter begrip van de profielen en de rollen kan geven. Als je wilt weten over het waarom, hoe en wat, de details van angles en crosses ed. jammer daar ga ik niet over vertellen. Wel de uitwerking er van en de dynamiek binnen de 12 profielen.
Je kunt het hexagram verdelen in grofweg 3 delen 1-3 (het lage trigram) 4 als overgang en 5+6. In die indeling is 1-3 right angle, de 5/6 zijn left angle de 4 is de overgang daartussen en is op te delen. De 4-6 is ook nog Right angle maar tevens in beweging naar Left maar de 4-1 niet, die staat helemaal los, heeft de overgang al gemaakt, daarna komen natuurlijk 5/6. Right angle heeft de blik naar binnen gericht, heeft een “personal destiny”, verhaalt alles op zichzelf en hun leven gaat over zichzelf, leren (1), doen/zijn (2) en adapten/veranderen (3). zo leren ze begrijpen en werken met hoe zij zich hun plek binnen de wereld het beste kunnen ervaren, zoals zichzelf. Hun leven draait om zichzelf gelukkig maken. De een door onderzoek, de ander door zichzelf te kunnen zijn, de natural en de ander door de ervaringen in gaan en de uitdagingen die ze tegenkomen en daarvan te groeien en te leren. Dat anderen meedoen is meegenomen. Als ze anderen kunnen helpen helemaal mooi, soms kan dat ook een drive zijn maar het gaat om de ervaring van zichzelf. In wezen kunnen zij hun leven ook volledig leven als er geen anderen in de buurt zijn, ze zijn druk met hun ding. Left angle is anders. Zij hebben trans-persoonlijk Karma. Zij wéten dat er anderen zijn en hebben die ook nodig. Zij zijn er om ànderen te helpen. En via hun, zichzelf. Dus de 5 en 6 leren zichzelf kennen via de ander, vinden de uitdagingen door het contact met anderen. Waar levenspad 1,2 en 3 anderen niet nodig hebben om zichzelf te kennen en om te kunnen doen wat ze doen is de bovenste trigram vooral met anderen bezig en leert op die manier hun lessen in relatie tòt de ander. De 5 merkt dit door de projectie en universaliseren wat met hem gedaan wordt dóór anderen. En de 6 merkt dit doordat ze de rolmodel is vóór anderen en als voorbeeld gebruikt wordt door anderen om te kunnen laten zien wat ze doen en zouden kunnen doen. Rolmodel is niet iets wat je doet, het is wat je uitstraalt omdat je het bent, het is het pad dat je loopt. Je wordt bekeken door anderen en die nemen een voorbeeld aan jou. Ik herinner me een fietsrit met een 6 en die ging volledig op intuïtie. Ik deed al veel op intuïtie maar omdat zij de natural was (2) voelde ik van nature, zelfs zonder dat ik nog van Human Design had gehoord, dat zij me zou laten zien hoe het ook kan, hoe zij het doet en dat ik daar van kan leren. We belanden op een prachtige plek die we met een kaart of met gewoon fietsen nooit hadden gevonden. Zij liet zien hoe een rolmodel is door het te zijn en gewoon haar gevoel, haar vehikel, te volgen. Pas jaren later ontdekte ik Human Design.


De 4e lijn is anders, heeft fixed fate en veranderd niet door anderen. Hij veranderd enkel als hij dat zelf wil. Hij vertegenwoordigt de overgang van personal destiny naar trans personal karma. van naar binnen en zichzelf gericht naar naar anderen gericht zijn. 4 heeft beiden. naar binnen gericht omdat het uiteindelijk om zijn eigen proces gaat en hij niet beïnvloedbaar is van buiten af maar wel anderen nodig heeft om te externaliseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten