woensdag 26 oktober 2016

Human Design Profielen 4-1 Opportunist - Invvestigator

Human Design Profielen 4-1 Opportunist – investigatorHier zijn we aanbeland bij de eerste overgang naar het begin van het hexagram. Van de 4-6 naar de volgende foundation de 1e lijn van het onderste trigram. Als je twee hexagrammen op elkaar zet kun je zien hoe dat werkt na de 6e lijn van dit hexagram komt de eerste lijn van het volgende hexagram. De 4e lijn en de 1e lijn zijn gerelateerd aan elkaar. Allebei zijn ze de basis van de trigram (de 2 en 5 zijn ook gerelateerd – beiden hebben projectie- en de 3 en 6 zijn gerelateerd – beiden zijn onderhevig aan enorme veranderingen) Denk maar aan de basis, die is solide, het fundament is stevig en stug. Als je twee funderingen hebt krijg je een onbuigzaam geheel. De 4-1 is in die zin onbuigzaam, veel meer nog dan de 1-4 die we in het begin van de reis hebben gezien. Dat komt door de 4 die nu als personality, als eerste nummer is en dus bewust is. De 4 kenmerkt de overgang van personal destiny (naar binnen gekeerd van het onderste trigram) en trans-personal karma (leren door middel van anderen, via anderen, karma in die zin) van de 5 en 6e lijnen. Die overgang bij de 4-1 noemen we Fixed fate. Fixed fate kun je zien in de beeldspraak van de trein op de rails.. de rails is recht, de trein kan niet van de rails af want dan ontspoort hij dus hij blijft gaan. De 4-1 is dan ook totaal onbuigzaam. zij heeft zijn eigen fundering welke zij haalt uit de 1, de onderzoeker en die fundering, de wijsheid die zij daar vandaan haalt. 4-1 heeft zijn eigen wijsheid en loopt dus zijn eigen pad. Iemand met een 4-1 profiel zal dus die wijsheid uit haar eigen fundering willen externaliseren, naar buiten willen brengen. Zij zal wel van anderen horen en ideeën krijgen van hoe anderen er over denken, adviezen krijgen hoe dingen anders te doen maar zij zal ze nooit aannemen, zij heeft haar eigen pad en ze is niet zo buigzaam dat een ander haar een andere richting op kan laten gaan. Niet. Zij wandelt haar eigen pad en brengt, via haar vriendenkring, naar buiten wat haar eigen ideeën zijn.Je zult in je leven maar een paar mensen met dit profiel tegenkomen, het zijn de laatste 7 minuten van de zon in de 4e lijn voordat het over gaat naar het volgende profiel, de 5-1.


Het profiel in Human Design geeft 70% van ons Purpose, de betekenis, de weg, het doel, de zin aan van de weg die je beloopt. De cijfers 1 tot 6 staan voor de lijnen in de hexagrammen die jouw profiel bepalen. Lees het blog iover de verschillende presoonlijkheids lijnen en de rollen van de profielen hier:
http://koppernicus.blogspot.com/2016/10/human-design-profielen-wat-zijn-nou-die.html

 De 4-1 de opportunist – onderzoeker.

Je hebt dus de opportunist – onderzoeker. Dit is iets heel anders dan de 1-4 omdat daarbij de 1 als personality geldt. Die heeft de authoritarian als projected attitude die nog wel kon meebuigen, alle profielen zijn wel buigzaam, hebben speling binnen hun weg. Een abdicator personality buigt niet, hij treed af, blijft recht en fier staan voor haar eigen fundament en gaat naar de volgende. Ze geeft haar autoriteit van wat ze gelooft dat waar is nooit op. +Als er genoeg druk opgelegd wordt kan de 4-1 wel breken, dat gebeurd dan ook regelmatig want haar wijsheid is vaak niet in overeenstemming met wat de buitenwereld wil. Als ze eenmaal gebroken is valt ze ook niet meer te lijmen, wel deels kan ze zichzelf bij elkaar rapen maar nooit helemaal. De 4e lijn heeft een limited perspective van fatigue, moeheid. En die moeheid komt omdat ze allerlei mensen binnen haar aura krijgt die niet noodzakelijkerwijs goed voor haar zijn. Heel veel goede maar ook heel veel vermoeiende, zieke en ook negatieve mensen. Dus ze lijden aan mensen-moeheid terwijl daar onder zit de empathie waardoor ze weer mensen wel begrijpen en dat ook mensen aantrekt. Je onbewuste deel is namelijk wat anderen wel in jou zien, het is onbewust voor jou maar anderen zien het wel en je hebt er wel de gevolgen van. Mensen weten dus dat de 4-1 erg empathisch is en begrip heeft voor hun verhaal. Dat maakt dat ze graag haar hun verhaal vertellen

Aspired to role, hoe ze weer bij zichzelf kunnen komen en waar ze blij van worden is alleen zijn. De 4-1 wordt dus moe van mensen en om daar van bij te komen moet ze dus alleen zijn. Dat is absoluut noodzakelijk voor haar. Ook in het geval ze zou breken is de oplossing eerst heel lang alleen zijn om zichzelf weer te herpakken en weer een nieuwe basis te krijgen. Alleen zijn en vriendschappen, grote thema's voor de 4. Onder dat alleen zijn zit het design creativiteit, dus binnen die alleen zijn periodes komt een enorme creativiteit naar boven. Schilderen, beeldhouwen, gedichten maken, schrijven, tekenen, in de tuin werken, al dat soort dingen ontstaan binnen die periode. Dat alleen zijn kan ook ontstaan omdat hun fundering niet juist is, als ze niet de goede basis hebben die ze naar buiten kunnen brengen. Zonder goede fundering, goede 1e lijn zullen ze het foute externaliseren naar anderen maar die zullen niet meer luisteren en ze zullen alleen eindigen. “Niemand wil me, niemand wil naar me luisteren”. Als een 4-1 breekt is dat vaak omdat de fundering niet goed is en daardoor stort de hele boel in als er druk op wordt uitgeoefend van buiten af. Dus die alleen zijn kan van twee kanten komen, het is een waar thema. Mits de 4-1 op een juiste manier volgens strategie en type (manifestor, etc zie blogs over types) de fundering heeft opgebouwd is ze een hele stabiele factor. Als het aan het begin van haar leven al mis ging is de fundering ook niet helemaal stevig en dat vergroot de kans op breken.

Relaties

De 4-1 heeft als doel in het spel om de stabiele kracht te zijn die iedereen in hun pad te veranderen zonder zelf te veranderen. Als een katalysator,die blijft hetzelfde maar veranderd de ingredienten waar het mee in aanraking komt. En de 4-1 komt met heeeel veel mensen in aanraking in haar leven. Ze is een 4 en het liefdesthema van de 4 is “confedante or not” dus vriendschappen is waar ze haar liefde leert kennen, vriendschappen heeft ze nodig om te kunnen externaliseren, vriendschappen neemt een heel belangrijk onderdeel van haar pad in. Ze is dan ook een behoorlijk charismatisch persoon, ze trekt letterlijk mensen aan als haar fundering goed is, als ze een goede basis heeft. Dus je hebt de relatie die uit de vriendschap ontstaat. Eerst de vriendschap, daarna de relatie waarbij er een kat en muist spel plaatsvind als persuer/persued. Iedereeen met een 4 in zijn profiel heeft de mantra “don't leave your lover until you have another lover, don't leave your job until you have another job” anders is het een hele opgave om een nieuwe te ontmoeten, ze is de opportunist natuurlijk. Als een vriendschap zich verder wil kunnen ontwikkelen dan zal haar partner iemand moeten zijn die ook haar fundering, waar ze voor staat als ze externaliseert, begrijpt en accepteert. Zij kan namelijk niet veranderen en binnen veel relaties wordt dat wel verwacht, dat partners naar elkaar toe groeien,. Dat is hier onmogelijk. De 4-1 groeit zeker maar nooit in de richting van een ander, altijd haar eigen richting op, zij is de stabiele factor. Is dat begrip voor haar ding er niet, dan zal de relatie niet kunnen werken dus dat testen maakt onderdeel uit van haar bonding strategy “vertrouwelinge of Niet”. Geen vertrouwelinge, dan past het niet. Wel vertrouweling, dan is de mogelijkheid voor sexualiteit en dan komt het kat en muis jager/gejaagde spel.

Hoe komt ze aan haar benodigdheden?
Benefactor/dependant met daaronder de self provider/coveter. Dus als ze jong zijn zijn ze afhankelijk, dat kan lange tijd duren maar wat ze eigenlijk willen is de self provider zijn. Ze zullen dat echter pas kunnen als ze een goede basis hebben. Daarom is het ook zo belangrijk dat ze de goede basis, studie, diepte etc hebben van waaruit ze voor zichzelf kunnen zorgen. Ze zullen degene die hun helpen en die hun dragen en waarvan ze afhankelijk kunnen zijn ook altijd weer terug hpen op het moment dat ze in staat zijn om de “Benefactor” te zijn. Ze weten hoe belangrijk het kan zijn da uit de tijd dat ze zelf de afhankelijke waren om een benefactor te hebben in hun leven. Het is een drive. 

Al met al is de 4 heel belangrijk, ze is de overgang van het lage trigram naar de bovenste, de overgang van focus naar binnen en focus naar buiten en heeft de eigenschappen die daarbij horen. De 4-1 levenspad loper kan ook met iedereen goed opschieten binnen het hexagram, is heel innemend, heel vriendelijk, heel begripvol, een echte goede vriend. Die regelmatig alleen moet zijn en moe van je wordt. :-) Iedereen heeft zijn gebruiksaanwijzing. Als je weet dat je nooit moet proberen de 4-1 te veranderen heb je de gebruiksaanwijzing begrepen. <3 

 

1 opmerking: