vrijdag 28 oktober 2016

Human Design profielen: 5 - 2 Heretic - Hermit

Human Design profielen: 5-2 Heretic – Hermit
In de serie van de Human Design profielen is hier de10e van de 12. Ook dit, net als alle volgende designlijn van de profielen, is een profiel die maar weinigen hebben, de uitondering op de regel binnen de hoofd personality, zeg maar. Het zijn de laatste 7 minuten ongeveer van de zon in de 5e lijn. Dit is dus een heel ander profiel dan de 5-1. De personality is hetzelfde maar de onderliggende, onbewuste deel is heel anders.

Het profiel in Human Design geeft 70% van ons Purpose, de betekenis, de weg, het doel, de zin aan van de weg die je beloopt. De cijfers 1 tot 6 staan voor de lijnen in de hexagrammen die jouw profiel bepalen. Lees het blog over de verschillende persoonlijkheidslijnen en de rollen van de profielen hier:
http://koppernicus.blogspot.com/2016/10/human-design-profielen-wat-zijn-nou-die.html


Profiel 5-2 Ketter – kluizenaarZoals bij de 5-1 duidelijk werd heeft de 5 persoonlijkheid een stabiele basis nodig, een goede fundering om naar buiten te komen en te voldoen aan de projectie van de mensen die hem zien. Iedereen projecteert op de 5, hij is de redder, de generaal, de man die alles anders bekijkt en ideeën heeft die anderen nog niet bedacht hebben omdat ze niet hetzelfde perspectief hebben als de 5. De 5 zit in de donkere kamer op de eerste verdieping en bekijkt de rest van de wereld en ziet waar mensen dingen doen en hoe en ziet ook hoe het anders kan. De 5-1 studeert en onderzoekt om een stevige fundering te hebben, de 5-2 kan dat niet. Hij is de Natural, hij doet dingen van nature en heeft daardoor geen idee wat hij doet en hoe hij het doet. Het gebeurd gewoon. Het is dus niet mogelijk voor de 2 om te weten wanneer hij klaar is om naar buiten te komen en zijn ding te gaan doen, ook niet om te weten wat hij dan doet. Wat de 5-2 wel heeft is die projectie die op hem geplaatst wordt, de verwachting die al vanaf geboorte op hem gedrukt wordt. Omdat hij weet dat hij aantrekkelijk is en weet dat hij verlossing kan brengen maar niet hoe zegt hij |”laat me met rust”, het thema van de 2 die gewoon zijn ding doet en verder met rust gelaten wil worden. Wat je hiermee krijgt is de enige van alle profielen die zelf beslist wanneer hij anderen gaat helpen. Wanneer hij er klaar voor is zal hij helpen en alleen dan. Alle andere druk die op hem gelegd wordt dat hij dit en dat zou kunnen doen en zijn is nutteloos, de 5-2 bepaalt zelf . Hij heeft skills, dit kan hij ook zien en van nature kan hij een heleboel maar om verlossing, redding te brengen en niet afgebrand te worden is zekerheid nodig, iets wat binnen het 5-2 pad niet voorkomt. Omdat hij niet weet wat hij kan brengen heeft hij ook niets te bewijzen, de 5-1 bewijst zijn fundering, iets dat de 5-2 niet heeft.Ook binnen de role gates met de bijbehorende keynotes is het wezenlijk anders. Hier heb je de ketter – kluizenaar die allen wil zijn, met rust gelaten wil worden terwijl hij weet dat hij wel degelijk een bijdrage kan leveren. De behavioral identity is hier nog steeds de generaal die, wanneer ingezet, de oorlog zou kunnen gaan winnen, hij kan het verschil maken maar nu met de democrat er onder die het aan anderen over laat. “Ik ga dat wat je wil niet doen, er zijn zoveel anderen die het beter kunnen, kies hun! Deze generaal blijft thuis, laat me met rust.” Dat is iets heel anders dan de autoriteit van de 5-1 die zegt “Ik ben de man, ik weet het, ik ben de deskundige dus laat mij het maar doen op het moment dat hij aan de klus begint. Ook de limited perspective van de 5 is gelijk maar nu, in plaats van de redder met empathie is het nu de redder met bigot, met de kwezel. Die nogal bot kan zijn omdat hij niet steeds gestoord wil worden. “Wat moeten ze iedere keer van me, rot op!” en dat terwijl hij heel wat te brengen heeft als hij volgens type en strategie werkt.
Aspired to role, waarom hij graag doet wat hij doet is de aantrekkelijkheid van de 5met nu daaronder de Harmony. De 5-2 wil dus wel heel graag harmonie brengen. Hij weet dat hij aantrekkelijk is, en uitstraling heeft, Charisma en wil dat graag inzetten om harmonie te brengen want in die harmonie kan hij ook weer laveren. De 5 wil de druk bij mensen wegnemen en de 5-2 doet dat door te kiezen wat harmonie kan brengen. Zoals eerder gezegd is de 5-2 de enige die zelf gemotiveerd is om een klus te gaan doen, die niet zal reageren op de roep en vraag tenzij hij voelt dat hij zelf genoeg motivatie heeft om het te gaan doen. Vrijwilligerswerk zou dus voor de 5-2 goed zijn met name in een plek waar hij steeds weer zijn waarde kan tonen doordat hij de druk weg neemt. Een helpdeskfunctie bijvoorbeeld, of een healer, een persoonlijk begeleider die iedere week een praatje komt hebben of een CV reparateur. De 5 is de helper, de generaal, de redder en dus moet hij skills hebben die hij kan helpen om mensen te “redden. Als hij niet kan helpen wordt hij immers afgebrand. Iedere 5 weet dat daarom steekt hij niet zomaar zijn nek uit. Het moet praktisch zijn. De 5-2 hoeft, in tegenstelling tot de 5-1, niets te bewijzen.Als hij de skills heeft of er voor is opgeleid dan kan hij prima zijn werk doen. Hij kan alleen weinig met projectie van dingen die hij óók zou kunnen doen. Hij is zelf-motiverend en dus alleen op de vlakken waar hij comfortabel mee is. Verder moet hij gewoon met rust gelaten worden.  


Relaties


De seducer/seduced van de 5 tegenover Shyness/boldness van de 2. Hier kun je goed zien dat de 2 de zelf motiverende persoon is. Alles, alle keys in de rolegates bij de 2 zijn bedoelt om alleen, apart, te blijven en met rust gelaten te worden en de eigen leven te hebben. Ook shyness /boltness hoort daarbij. En dat botst met de 5 die wil verleiden of verleid wil worden, aantrekkelijk is, natuurlijk charisma heeft, aanvoelt als redder en graag wat hij heeft verdeelt aan anderen. Gelukkig kunnen we het allebei binnen ons profiel hebben en ervaren. De 5-2 heeft dus een natuurlijke aantrekkingskracht en kan, afhankelijk van het type dat hij is meer geneigd zijn om verleider te zijn of de verleide. Een manifestor zal meer jagen, een generator moet wachten en dan vaak verleid worden en de projector moet uitgenodigd worden en is daardoor vaak de verleide. 


Inkomen en Security strategie. Hier hebben we de distributeur/hoarder met daaronder de nourisher/depleter. Dit is dus een heel verzorgend persoon van nature die in mindere tijden ook wel eens aan verzamelwoede kan leiden. Soms is het gewoon verzamelen van postzegels en is het een heel natuurlijke uiting van het profiel, soms kan de behoefte aan alleen zijn er voor zorgen dat men zich opsluit in huis en daar allerlei dingen gaat verzamelen tot het huis helemaal vol is. Ook bij de 5-1 kan dit gebeuren maar dan waarschijnlijker een huis vol met 1 type ding, zeg radio's of poppen. Als de 5-2 goed in zijn vel zit en voldoende verdient zal zijn omgeving en de gemeenschap vrijwel zeker meegenieten van zijn rijkdom. De depleter onbewust kan een weg zijn die er voor zorgt dat een ander waar hij van afhankelijk is voor inkomen soort van leeggezogen wordt. Niet met kwade wil gewoonlijk overigens, dit zijn dingen die gewoon passen binnen het profiel.

Al met al is de 5-2 door zijn aantrekkingskracht natuurlijke manier van dingen doen iemand die een fijn sociaal leven heeft en een gezonde behoefte aan rust en allen zijn ervaart.
 


2 opmerkingen: