zaterdag 15 oktober 2016

Human design Profielen: de 1-3, de Investigator - Martyr


De 1-3 profiel in Human Design.



Het profiel in Human Design geeft 70% van ons Purpose, de betekenis, de weg, het doel, de zin aan van de weg die je beloopt. De cijfers 1 tot 6 staan voor de lijnen in de hexagrammen die jouw profiel bepalen.

1-3 De Onderzoeker - Martelaar

De 1 in dit profiel is de Onderzoeker, deze is bewust, het is het personality deel van je profiel. Hiervan ben je bewust dat het speelt bij je. Je bent de onderzoeker. Je wilt graag weten wie wat waar en hoe laat dingen gebeuren in je leven. Als je op reis gaat bekijk je de route van te voren, als je iets nieuws, een inzicht tegenkomt ga je onderzoeken of het klopt. Het is belangrijk voor je omdat het je fundament is, dit fundament moet goed zijn en je moet er vertrouwen in hebben om er mee verder te kunnen. Door de 3, de Martelaar,  (in je onbewuste deel, het overkomt je) ben je namelijk al vele dingen tegen gekomen die niet werken, die je pijn hebben gedaan of waarin je vertrouwen hebt verloren. De 3 is de martelaar, die heeft de potentie om je vooraf pessimistisch te maken en voorzichtig omdat het al zo vaak mis is gegaan.

Dit is jouw weg, de weg die jij bewandeld. Je hebt dit voertuig gekozen met de 1-3 routeplanner om daar te komen waar je wilt komen. De 1-3 brengt je daar op de manier die jij voor ogen had. Het geeft je de beste kans om te groeien op de manier die nodig is. Je leert in dit profiel door vallen en opstaan, door je hoofd te stoten en daarna door te gaan, je hebt een enorm uithoudingsvermogen en je blijft gaan ondanks alle vallen sta je toch steeds weer op. En dat is prachtig. De mensheid heeft pioniers als jij nodig, je bent een belangrijke stap in de evolutie, een stap die laat zien wat werkt maar vooral wat niet werkt en daar kan iedereen van leren. Je bent "adaptive", jij zorgt voor groei, verandering. Natuurlijk is het zo dat wat voor jou niet werkt voor een ander wel kan werken maar jij kan aangeven dat ze het anders moeten doen.

De 1-3 is introspective, dus vooral naar binnen gericht in zijn ontwikkeling, dat moet ook wel want hij zal keer op keer zichzelf op moeten rapen om weer verder te gaan.
De 1 is naar buiten degene die, bij de juiste fundament, als autoriteit over komt, de leider die weet hoe het zit. Het moet ook met name op de manier die de 1-3 aangeeft dus ergens is hij zeer gefikst in hoe dingen behoren te gaan. Klopt ook wel want als het anders gaat dan is de kans groot dat de 1-3 er voor moet “boeten”. Als dingen niet gaan zoals ze moeten voor de 1-3 dan komt de Anarchist naar boven die zegt “dit werkt niet, we kappen, ik stop er mee, het gaat niet meer zo, ik stap er uit.” Dit is een integraal onderdeel van de 1-3 en hoort bij het vallen en opstaan beweging. Stop, opnieuw beginnen en nu goed. Omdat dit proces onbewust is (anarchist) lijkt het alsof er geen andere keuze is, Vaak genoeg wordt het stoppen ook schijnbaar van buiten af opgelegd.

De 1 is ook erg empathisch, empathisch zolang de fundament goed is. Die empathie helpt ook bij het onderzoeken. Dus de empathie van de 1-3 is empathisch tot het stopt, zolang het helpt bij het onderzoeken en bij het zichzelf begrijpen werkt de empathie. Doordat de 1-3 leert via het proces van vallen en opstaan is er een onderliggend gevoel van pessimisme, niets lijkt te werken en keer op keer komen er tegenslagen waar de 1-3 niets aan kan doen, ze overkomen hem. De goede dingen overkomen hem maar ook het vallen overkomt hem. Hierdoor kan is er grote potentie van pessimisme. Ondanks deze pessimisme blijft de 1-3 volhardend en raapt hij zich steeds weer op om maar weer verder te gaan en het te proberen op een manier die wel kan werken. Met nieuwe inzichten van hoe het niet werkt komen er ook nieuwe creatieve ideeën (vanuit de bewuste 1) van hoe het wel kan werken dus dan komt de onbewuste volhardendheid weer naar boven en gaat de 1-3 er weer voor. De 1-3 is prachtig en o zo krachtig. Mensen van buiten kijken met bewondering hoe ze het vol kunnen houden met alle tegenslagen die ze over zich af lijken te  roepen..

Relaties

Voortplanting en intimiteit bij de 1-3 past geheel bij de martelaar. De bonding strategy van de 1 is persuer (jager) of de persued (prooi) en dit wisselt zich af. Dus de manier van de 1 is dat het behoefte heeft om gevangen te worden of om iemand anders te vangen, wat bij een 1-3 de mogelijkheid heeft om te gaan voor datgene wat hij niet kan krijgen. De 3 daaronder gaat over seksualiteit en intimiteit en, passend bij de martelaar, heeft dit de keynote van “bonds made and broken”. Bonds made and broken houdt in dat er verbindingen aangegaan worden en na verloop van tijd ook weer losgelaten moeten worden, aangegaan en losgelaten. Dit hoeven niet steeds verschillende relaties te zijn, hoewel dat wel vaak het geval is, mar het kan ook gewoon weggaan uit huis om naar werk te gaan en later weer terug komen. Lat relaties kunnen heel goed werken omdat die ruimte apart nodig is bij de 1-3. De 1-3, iedere 3 dus ook de 1-3, ontmoeten in hun relaties bij toeval, per ongeluk, lijkt het, het gebeurt gewoon. Plots is het er, dit zowel in vriendschappen en liefdesrelaties. Ook is het ineens weer weg (broken), tenminste dat kan.

De security strategy van de 1-3 (Overleven, hoe zorg ik voor mezelf, hoe rooi ik het, hoe verdien ik genoeg?) is die van de self-provider/coveter. Ook deze wisselen elkaar af. Men kan voor inkomen helemaal zichzelf berooien en voor het betalen van de rekeningen iemand hebben die het voor hem doet (covet is zoiets als ontvangen, iemand doet het voor je). In die zin is het ook helemaal ok om langdurig een uitkering te hebben omdat hij voor andere dingen wel zelf zijn eigen mannetje staat. Ook is het waarschijnlijk dat op een gegeven moment ook de uitkering in salaris of iets anders over gaat. Deze dingen wisselen elkaar af. Niet alleen in relaties van romantische aard, ook in de omgang met andere mensen in het algemeen geldt een “bonds made and broken” thema. In vriendschappen is af en toe even geen contact een goede strategie om een vriendschap levend te houden. Dit gaat overigens vanzelf omdat het en onbewust proces is en dus veelal onbewust in hun leven komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten