zondag 23 oktober 2016

Human Design Profiel 3-6 Martyr - Role Model

Human Design Profielen 3-6 Martyr – Role Model



 Het profiel in Human Design geeft 70% van ons Purpose, de betekenis, de weg, het doel, de zin aan van de weg die je beloopt. De cijfers 1 tot 6 staan voor de lijnen in de hexagrammen die jouw profiel bepalen. Lees het blog iover de verschillende presoonlijkheids lijnen en de rollen van de profielen hier:
http://koppernicus.blogspot.com/2016/10/human-design-profielen-wat-zijn-nou-die.html

 




De zesde in de serie over Human Design profielen. Is die van de 3-6, de martelaar - rolmodel. Het is tevens de eerste keer dat de 6e lijn aan bod komt. De zesde lijn is een apart verhaal. De 6 heeft net als de 5 een trans-persoonlijk karakter en dus naar buiten gericht, gericht om anderen te helpen. Het heeft een thema van transitie, er zijn 3 fasen waar de 6e lijn doorheen gaat. Om ervaring op te doen zakt ze omlaag in het hexagram en leeft ze de eerste 28/29/30 jaar volledig als een 3e lijn. De 3 is zeer adaptief en dat aanpassen en leren doet het doordat het allerlei dingen en mensen tegenkomt en in situaties beland waardoor ze valt en weer moet opstaan. De 3 hebben we al eerder besproken bij het 1-3 profiel en in de uitleg van de personality lijnen. Vallen, opstaan, pessimisme, volhoudend zijn, bonds made and broken. De anarchist die de boel steeds weer wil afbreken en opnieuw beginnen als iets niet werkt. Na die periode waarin ze allerlei ervaringen op doet en merkt dat verreweg de meeste dingen in haar leven NIET werken komt er een periode waarin ze haar eigen profiel weer aanneemt en er een golf van rust over haar heen (kan) komen en veel beter in het leven staat. Waar de 3 stond voor anarchist daar wordt de 6 de administrator, ze gaat mensen helpen met wat ze geleerd heeft in de eerste 30 jaar. De martelaar wordt het rolmodel. De pessimist wordt de optimist doorzetten en volhouden wordt objectiviteit, ze gaat een afstand van het leven bewaren waardoor ze objectief kan zijn in haar oordeel. Bonds made and broken in relaties wordt “soul mate or not” en Bonds made and broken in de mensheid en werk/studie wordt trust or not. Door haar ervaringen de eerste dertig jaar weet ze heel goed wat niet werkt. Ze gaat dus anderen helpen vanuit afstandelijkheid en stapt niet volledig het leven in, ze bewaard de objectiviteit en gaat vanaf haar afstand op zoek naar dingen die wèl werken. Dan, rond haar 50ste/51ste komt de derde fase en komt ze uit haar observeer-standje, ze is het rolmodel, het voorbeeld van anderen en nu staat ze ook middenin het leven.

3-6 Martelaar-Rolmodel


De wereld zou niet bestaan zonder de 3. De 3 gaat helemaal over ervaring, over ontdekken, over ontdekken wat werkt en dat doet het door ervaring van dingen die niet werken. Ieder mens leert door de ervaringen die ze heeft. Iedere nieuwe ervaring betekent uitproberen, uitproberen wat werkt en ervaren wat niet werkt en dat dan weer bijstellen. Van een tekening maken tot een toren bouwen met Jenga blokken, je leert door wat niet werkt.
Dus als we het hebben over de 3-6 hebben we het over iemand met de martelaar als persoonlijkheid. Iemand die zich bewust is dat het leven grote tegenslagen heeft en daar een pessimistische kijk voor heeft om te kunnen zien wat er nog meer niet werkt. Waar je aandacht aan geeft groeit dus de aandacht moet liggen op wat niet werkt, dat leert hij door fouten te maken, door in situaties te komen die hem keer op keer terugslagen geven, vaak ook zonder zijn toedoen. Leren hoe relaties werken met een thema “regelmatig elkaar niet kunnen zien” is een hele ontdekking voordat het goed gaat, voordat ze weten hoe het wel werkt, zelfde met vriendschappen en werk/studie. 3 blijft doorgaan, weet niet van ophouden.

En nu, voor de eerste dertig jaar van haar leven, verdubbel je dat.
Kun je je dat voorstellen? Dit zijn mensen die diep, diep het vertrouwen in het leven verliezen, die ontstellend veel gedoe tegenkomen en allerlei mensen die met hun botsen op allerlei manieren. Alle andere 3 profielen hebben een andere lijn er tegenover in het profiel die ook een eigen richting geeft, de 3-6 en de 6-3 niet in de eerste fase van hun leven. Aan het eind van die fase, omstreeks 28-30 jaar is ze het zo zat dat ze de ladder pakt en werkelijk nooit meer van plan is om er af te komen. En zelfs op het dak komt ze situaties tegen waarmee het thema, wat immers bewust is, door blijft gaan, zoveel ervaring heeft de 3-6. Maar! De 6 heeft positiviteit in zich. Dus hoewel de 3-6 in situaties komt waarin ze botst blijft ze geloven dat het beter wordt, dat het anders kan, ze gaat de mooie dingen zien in anderen en denkt “dat kan ook bij mij” en blijft er naar streven het leven beter te maken. Mensen komen naar haar toe en vragen om advies, ze roepen als het ware “werkt dit?”en zij roept vanaf het dak “Nee, gedaan, werkt niet!”. Zeker in het begin, tenzij ze een grote draai maakt zal ze nog gepolariseerd zijn op allerlei dingen die niet werken en langzaam aan krijgt haar onbewuste meer grip en gaat ze ook kijken naar de dingen die werken. Ze ziet het bij anderen en het zal steeds vaker voorkomen. Natuurlijk heeft die periode van 30 jaar enorme sporen achtergelaten en blijft ze stevig op dat dak zitten, zo ver mogelijk bij het leven op de grond vandaan. Ze blijft kijken en kijken en ontwikkelt zo haar objectiviteit en ziet dat het niet zo zwaar is als het leek. Toch blijft ze allerlei 3 issues tegenkomen in haar leven en volop ervaringen opdoen. Hoe verder ze in het leven komt hoe meer ervaring van wat niet werkt en hoe meer herkenning in de ervaringen. De 3-6 zal altijd door botsen en opstaan lerend door het leven gaan



Het is heel goed mogelijk dat de 3-6 zo'n omkeer maakt dat ze in het donker is en toch altijd licht aan het einde van de tunnel ziet, dat is de positiviteit van de 6. De projected attitude, hoe ze overkomt en hoe ze leeft is het begin van haar leven diep, heel diep pessimistisch. De ervaringen blijven komen en toch blijft ze doorgaan want de 3 is immers volhouder maar er komen littekens op littekens. Pas na de eerste fase krijgt ze een beetje lucht vanuit haar onbewuste 6 die ruimte gaat geven en langzaam een ander perspectief aanbied. In deze periode gaat ze gevraagd worden om de wijsheid die haar ervaringen heeft gebracht. Mensen zien haar staan en zien alle ervaringen die ze heeft gehad en ze deelt haar wijsheid ook regelmatig. De administrator, toediener van hetgeen ze geleerd heeft en nog leeft. Na de 50-52e jaar komt ze van het dak af en durft ze weer enigszins het leven in te gaan. Limited perspective is de pessimistische kijk, zeer pessimistisch in fase 1. Die pessimisme blijft altijd in haar zijn. Die kijk krijgt later langzaam ondersteuning van de optimisme van de 6, dus nee dat gaat niet werken maar ik denk dat het wel kan lukken en zo proberen we het nog een keer. Die positiviteit brengt haar ook van het dak na haar 50ste.. Dan kan ze ook als voorbeeld voor anderen dienen. Ook hoe ze zichzelf herpakt is de eerste 30 jaar zo duidelijk. Kom op! Je kent dat wel van die hoogspringers die zichzelf oppompen voor ze gaan springen, 3e poging op 2,25m Ja!!! En dan gaat de lat weer omhoog. Doorgaan, steeds maar weer, lat er af, boeit niet, nog een keer, nog een keer. En dan na haar 30ste komt er langzaam maar zeker meer ruimte. Vanaf het dak komt er een ander perspectief bij, eentje die de grote lijnen ziet, die wat meer afstand heeft van het leven, die een meer objectief beeld brengt. “Ja het is k*t.. en het is wat het is. “



Relaties

In de eerste fase van haar leven is het door trail en error ontdekken wie goede vrienden kunnen zijn en wie niet en steeds is er weer dat afscheid wat als thema door haar leven loopt. Na haar 30ste komt daar een nieuw idee bij, “Hé, misschien kan ik wèl een soulmate ontmoeten.” En dus gaat ze ervaren wie wel en wie niet een soul mate kan zijn. Nog steeds is het thema afscheid een rode draad. Het is onderdeel van haar levensloop, afscheid soms voor even, soms voor altijd. Op de weg van het vinden van haar maatjes.
Ook hoe te voorzien in haar onderhoud loopt niet zonder scheuren. Heel veel ervaring doet ze op in de dingen die niet werken en zo leert ze zichzelf kennen en hoe ze het het liefst wil. De 3 is introspectief en zeer naar binnen gericht. De 6 is er ook om anderen te helpen dus zal ze na haar 30ste het helpen van anderen in haar systeem er bij nemen, hoewel ze wel flink wat rust en ruimte nodig heeft om te kunnen uitpuffen van alle ervaringen. De 3-6 kan tegen een stootje.



Al met al een heftig profiel maar zoals alle mensen gebouwd om het te doorstaan, om het te doorleven. De leercurve van dit profiel is door ervaringen. 

 
Ik kreeg een hele mooie reactie op dit blog via Faceboek die ik, met toestemming, wel wil plaatsen. Het gaat hier om een 3-6 die het allemaal meemaakt, ervaart, het leven leidt als zichzelf. Ze geeft aan dat de woorden van de keynotes wel wat genuanceerder liggen dan zoals je in eerste instantie zou denken. Wat in Human Design als pessimisme wordt beschreven is namelijk bij haar meer een vorm van gebrek aan vertrouwen in het leven. Ik vat de nuance. Ook de optimist en sustainment beschrijft ze heel mooi. Hier wat ze zei:

“Lieve Marco, ik vind het echt een verkeerd woord voor me. Maar ik snap wel wat je bedoeld. En er zit wat in. Maar het is genuanceerder. Ontdekken wat niet werkt hoeft helemaal niks met pessimisme te maken hebben. Het heeft met name te maken met een gebrek aan vertrouwen in het leven. Omdat je dat ook helemaal niet hebt meegekregen en de ervaringen er ook amper zijn. Maar diep van binnen zit juist een enorm vertrouwen wat elke keer weer naar boven drijft en me gaande houd. En een giga doorzettingsvermogen (de 6 ) Het is juist dat er een groot deel van mijn leven een focus is ontstaan op wat niet werkt, dit is aangeleerd gedrag. Het kan je spirit overigens ook helemaal breken. ...en ja er worden ook grote dingen geboren op deze manier... “

Heel mooi wat ze hiermee doet, Er kan een gedachte ontstaan dat mensen dit in hun bouw hebben en het verbonden is aan jezelf als dat je er persoonlijk voor verantwoordelijk zou zijn. En dat is niet zo. Het is de vorm van je leven, hoe je leven loopt, welke dingen in je leven worden benadrukt en ervaren en welke gevolgen in hoe je naar mensen, spullen, werk, studie etc gaat kijken door de omstandigheden die je steeds weer tegenkomt. Het is je levensloop, je purpose, je rol in dit leven buinnen de mensheid. Je bent niet de passimist, je bent jezelf met een kijk die door de ervaringen is gevormd. Ook is in deze quote goed te zien dat sommige delen helemaal onbewust gaan. De optimistische kijk komt van de 6 en die beschrijft ze als “diep van binnen” terwijl de doorzettingsvermogen juist op de voorgrond is, veel tastbaarder, die komt van de 3, die is bewust. "


Geen opmerkingen:

Een reactie posten