zaterdag 15 oktober 2016

Human Design profielen 1-4 Investigator - Opportunist

Profielen in Human Design 1-4 Investigator – Opportunist



Het profiel in Human Design geeft 70% van ons Purpose, de betekenis, de weg, het doel, de zin aan van de weg die je beloopt. De cijfers 1 tot 6 staan voor de lijnen in de hexagrammen die jouw profiel bepalen.

Profiel 1-4 de Onderzoeker - Opportunist 


 Er zijn van dit profiel een stuk minder van in de wereld omdat het slechts de laatste 7 minuten van de 1e lijn thema is.

De 1-4 is de eerste lijn bewust “onderzoeker” met daaronder de 4e lijn onbewust “opportunist”. Deze termen horen bij elkaar. Het is dus niet het een of het ander maar een samengaan binnen een persoonlijkheid.
4e lijn mensen zijn heel erg gefixed in de manier waarop ze in elkaar zitten en hoe ze de wereld zien. Ze hebben een waarheid en als die waarheid een goede, betrouwbare basis heeft (vanuit de 1) dan zullen ze die toe-eigenen en ook naar buiten brengen. 4e lijn mensen gaan over externaliseren, over naar buiten brengen. Tegelijk zijn het opportunisten dus zoeken ze de mogelijkheden om hun ding te doen, en ze wachten op mogelijkheden om naar buiten te brengen. Die mogelijkheden, middelen en mensen waar ze dat mee kunnen doen komen vanzelf naar hun toe. Er ontstaat een “opportunity” in hun leven. Een beetje zoals de 3 tegen relaties aanloopt. Bij de 1-4 is dat echter onbewust dus ze zien niet dat het zo werkt bij hunzelf, ze hebben geen idee waarom maar hebben alleen de drang om hun waarheid te ventileren. 4e lijnen gaan ook over Vriendschap. Dat is enorm belangrijk voor ze, het zijn namelijk enorme sociale wezens, hele goed vrienden. Ze hebben dan ook vaak veel vrienden. Ze kunnen door al die mensen enorm moe worden. Die moeheid zorgt er weer voor dat ze graag alleen willen zijn, het is het thema van de 4e lijn dat ze alleen zijn nodig hebben. Dus eigenlijk zeggen ze “kom maar, kom maar maar laat me met rust.” :-). 4e lijns mensen zijn opportunisten en hebben dan ook iets moois in hun design mbt de basis behoeften. Ze verlaten hun geliefde pas als ze een andere liefde hebben, en ze verlaten pas hun baan als ze hun een andere baan hebben, ook zo met een huis. Ze zijn dus erg stabiel. Doen ze dit niet dan hebben ze grote moeite met het vinden van een nieuwe partner of werk, dat kan een lange tijd duren. 

Zoals gezegd is de 1-4 de bewuste onderzoeker, dat is voor hun belangrijk om een goede basis te hebben voor hun waarheid. (hùn waarheid, niet dé waarheid). Als ze dan hun waarheid hebben dan blijven ze daarbij, hun 4e lijn type is dan ook de “abdicator” of tewijl “afstand nemen”. Als ze hun waarheid niet bij iemand kwijt kunnen of iemand anders denkt er heel anders over en heeft geen oor voor hun waarheid dan nemen ze afstand, trekken zich terug en wachten op iemand anders die wèl open staat voor hun waarheid. Veranderen van hun waarheid doen ze pas als ze het zelf ondervinden op een manier waar ze niet meer omheen kunnen. De aarde kan bijvoorbeeld plat zijn tot ze er omheen gevlogen zijn of in de ruimte geweest zijn en het zelf hebben kunnen zien. Een ander zal hun niet kunnen overtuigen van ongelijk. Prachtig zijn ze in hun gefixed zijn. Hun projected attitude met het type dat ze daarin zijn is de “autoritarian” en “abdicator” ze zijn de autoriteit, zij weten het en zijn dan vaak ook de leider. Zij bepalen wat er gebeurd maar ook zijn ze een autoriteit op het gebied van hun foundation, hun interesse. Dat, samen met het abdicator maakt het ideaal om hun waarheid te delen.. “dit is zo, werkt op deze manier. Geloof je dat niet? Geen probleem een ander wil het wel weten, ik zoek wel een ander, even goede vriendjes” zo werkt dat ongeveer..
De limited perspective van de 1-4 is “empathy”, ze zijn dus empatisch en kunnen anderen vaak goed aanvoelen, hebben ook begrip voor anderen tot zekere hoogte, ze zullen door de 4 niet de ideeën van de ander overnemen, zover reikt dat begrip niet. En hun daaraan verwante memory is vermoeidheid. Die vermoeidheid komt ook omdat ze zo graag hun waarheid delen aan mensen maar dan vaak de verhalen van anderen horen zodat ze niet aan het externaliseren van hun ding terecht komen. Vergeet niet dat 4e lijns vriendschap heel hoog hebben zitten, en 1-4 mensen zijn dan ook erg populair. Al die mensen willen hun verhaal kwijt aan hen want ze zijn de beste vriendjes. 

De eerste lijn is erg creatief van nature en bij de 1-4 is de richting van die creativiteit in “alleen zijn. Dus geen community's voor de 1-4, ze hebben ruimte nodig en moeten alleen zijn. Voor 1-4 kinderen geldt ook dat ze niet met andere broertjes of zusjes op een kamer moeten slapen maar echt hun eigen ruimte nodig hebben. Ze hebben veel diepgang en kunnen heel veel werk doen en basis maken in hun vroege jaren. Het is dus belangrijk dat ze op de juiste manier gericht worden als ze kind zijn. Dat helpt enorm als ze later groot zijn. Iets anders dat voor ouders belangrijk is is dat ouders het “alleen “ thema kunnen aanvoelen en dus de neiging hebben 4e lijns mensen al vroeg de wereld te laten ontdekken en al vroeg op hun zelf laten gaan maar 4e lijns mensen zijn ook vaak nog lang afhankelijk van anderen voor inkomen en verzorging. Het kan ook de andere kant op gaan dat de 4e lijn de gulle gever is, deze aspecten komen beiden voor in hun leven.


Relaties

Bonding strategy en sexuality heeft bij de 1-4 de “persuer/persued”(caveman achtig gedrag) en de “confedant or not” van de 4e lijn. Dus “ik wil jou en ik neem jou maar je moet wel ook mijn vriend zijn, mijn vertrouweling” heel grappig en confronterend, het zorgt voor vele mogelijkheden tot groei en bewustwording. Dus de 1-4 moet eerst vriendjes zijn en dan kan de seksuele verbinding pas ontstaan. De 4e lijn voor bonding en seksualiteit komt uit het sacrale centrum en gaat naar het emotionele centrum. Als hier dus verbinding ontstaat (met gate 6 in solar plexus) ontstaat de emotionele golf “aardig/boosaardig”. Een verbinding met de 4e lijn is dus vaak een wisselwerking. Alsof men je test in je band en vriendschap zodat je ook hun mindere kant accepteert.

De securitty strategy -humanity van de 1-4 is de self provider/coveter -benefactor/dependant. De self provider wil niet afhankelijk zijn van anderen, absoluut niet maar omdat daaronder de 4e lijn zit met dependant (zodat ze benefactor kunnen worden) zullen ze soms genoegen nemen met afhankelijk zijn van een ander voor een bepaalde periode van hun leven. Net zolang tot ze weer self provider kunnen zijn. 

Het bijzondere aan de 4e lijn is dat mensen graag met hen in contact treden, ze hoeven dus alleen aanwezig te zijn en zich bewust te zijn van wat hun aura doet en dan breekt men het ijs al, komt men naar je toe. Dit geldt helemaal voor de 2-4 en ook voor de 4-6. Waarschijnlijk herken je dat je vaak zomaar aangesproken wordt.

Een leuk lied voor de 1-4 is "Lucky" van Jason Mraz.
https://www.youtube.com/watch?v=acvIVA9-FMQ


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten